Jossain aikaisemmassa postauksessa olen tainut käsitellä jo sämpylöitä, mutta jatkan sitä käsittelyä nyt. Koska olen todennut että kuinka onkaan helppoa pyöräyttää muutama sämpylä ihan home made tyyliin. Ihanaa syödä tuoretta sämpylää ja pari siivua juustoa väliin! Kyllä vetää vertoja kaupan valmiille leiville/sämpylöille helposti.
Siispä olen useaan otteeseen nyt alkuvuonna leiponut sämpylöitä, löysin niin super helpon ohjeenkin.
Ohjetta on myös hyvin helppo muokata jauhojen osalta.
Sämpylät:
2 1/2 dl vettä
25g hiivaa tai 7g kuivahiivaa
2dl vehnäjauhoja
1tl sokeria tai siirappia tai hunajaa
Lisäksi:
1 tl suolaa
4-5 dl kokojyväjauhoja/ sämpyläjauhoja
2rkl öljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi
Murenna hiiva / kuivahiiva joukkoon ja sekoita puuhaarukalla
Lisää sokeri ja 2dl vehnäjauhoja
Sekoita taikinaa voimakkaasti puuhaarukalla
Peitä taikinan juuri ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaa 10-15min
Kun juuri kuplii, lisää suola ja jauhoja vähitellen
Alusta samalla taikinaa kädellä
Lisää öljy ja alusta edelleen lisäten jauhoja tarvittava määrä
Taikina on valmista kun se alkaa irrota kädestä ja kulhon reunoista
Siirrä taikina puhtaalle jauhotetulle pöydälle.
Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmakuplat pois
Leivo taikinasta 5-10 sämpylää
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna sen aikaan sämpylät kohota pellillä leivinliinan alla.
Paista uunissa n.10-15min
Kotitaloustaito: Löytty-Rissanen, Näveri,Haverinen (Tammi 2000)
On se vaan hyvä keksintö se yläasteen aikainen kotitalouskirja, sieltä löytyy hyvinkin yksinkertaiset sekä selkeästi kirjoitetut reseptit.
Suosittelen säilyttämään kyseistä kirjaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti